Sayfalar

10 Mart 2011 Perşembe

KUP BRİÇ

                     Bostancı’ ya trenle her gelişimde, İstasyon arkasında ki Çınarlı kahveye oturur. Çayımı yudumlarken rüzgârla savrulan yaprakların çıkardığı gizemli sesleri dinlemek beni çok mutlu ederdi. Dallarına konan kuşların cıvıltıları hoş bir melodiyi andırırdı. Arada bir martılar da gelir bende varım diye kanat çırparlardı.
                    Bostancı tren istasyonu Adalar, Ümraniye Taksim, Beşiktaş, Pendik avcılar, Üsküdar, kayış dağı ve Yalova ya giden ve gelen yolcuların uğrak yeri idi. Nereye gitmek isterseniz tek bir vasıta ile ulaşmak mümkündü.
                    Bostancı tren istasyonunun yan tarafında bir alt geçit vardı. İlk önceleri küçük bir geçit olarak hizmet veren bu geçit, insanların vapura ve sahil şeridine geçmesini sağlardı. Önünde de büyük bir otopark vardı. Bu otopark daha sonra kaldırıldı, yerine sabit Pazar kuruldu. Uzun süre Bostancı halkına hizmet veren sabit Pazar geçidin genişletilebilmesi için kaldırıldı. Çamaşırcı Deresinin yanından, demiryolunun altından sahil tarafına geçmek üzere vasıtalar için geniş bir yol hazırlandı. Bugün Pazar yeri geniş bir inşaat alanı haline dönüştü. Bu pazarın sağında Bostancı ile Maltepe’yi birbirinden ayıran çamaşırcı deresi akar, her yıl belediyece içi temizlenirdi. Derenin Maltepe yönündeki binalardan lağım sularının bu dereye dökülmesi etrafa büyük bir koku salardı. Kanalizasyonların yapılması bugün bu kokuyu yok etti. Bostancı yönünde de dere boyunca bir arazi şeridi ta tünele kadar uzanırdı. Bu alan yeşil saha olarak ayrılmış bina yapımına izin verilmemişti. Çamaşırcı deresini takip eden yol toprak yoldu. Yolun Minibüs yoluyla birleştiği yere uzun seneler toprak yol durağı daha sonraları taç spor kulübünün tenis kortları bulunduğu yer oluşu nedeni ile tenis kordu durağı en sonda da Lunapark durağı denmeğe başladı. 198o yılından sonra başlayan göçten Bostancı da nasibini alanlardan en az etkilenen bir belde oldu. 1980 yılına kadar yolları toprak olan bu havali de bu günkü halı sahaların karşısın da ve yukarıya doğru uzanan halk arasında civciv mahallesi adı verilen bölgede tek katlı tenekelerle çevrili gece kondu evleri vardı. Müteahhitlerin daire karşılığı aldığı bu arazilere 10-12 katlı blok evler inşaatı yapılarak Bostancı’ nın en değerli semtlerinden biri oldu. Eski civciv mahallesi sakinleri yeni binalarda oturmayı intibak edememiş ve yüksek ücretle sattıkları evlerin bedeli ile Üst bostancının Ankara asfaltı üstünde veya diğer bölgelerde evler alarak Bostancı’yı terk etmişlerdi.
                  
                   Bostancı’da istasyonla Ankara asfaltı arasında şahısların bir araya gelebilecekleri bir mekân yapılamamış Bostancı halkı yeni yapılan kafeteryalara gitmek suretiyle bu ihtiyaçlarını karşılıyorlardı. İstasyondan başlayan Ali Nihat Tarlan, Vukela Caddesi ve Çamaşırcı Deresini takip eden yollar asfaltlanınca etrafında yükselen binaların yanı sıra yapılan Lunapark ve Bostancı Gösteri Merkezi yöreyi daha da zenginleştirdi. Tünel yolu üzerinde açılan Sporyum spor merkezi halkın bir kısmını bünyesine çekmişse de çok pahalı olması nedeni ile istenilen ilgiyi çekmemişti.

                   2006 yılında Bostancı Gösteri merkezini geçince 50 metre ilersinde Kanarya Sokağın başında 2 katlı küçük bir bahçesi olan binanın alt katının önüne bir tabela kondu. KUP BRİÇ KULÜBÜ VE SOSYAL TESİSLERİ. Kısa zamanda binanın cephesi değişti. Duvarlar yıkıldı, ara bölmeler kalktı, yerler mermerle kaplandı. Duvarlar modern şekilde boyandı. Bahçeye büyük bir gölgelik kondu. Azami 15-17 masanın yerleşebileceği modern bir mekân yaratıldı.

                  Kulüp Başkanı Erkan Yeşilbaş ve eşi Mimar Neslihan Yeşilbaş ile baş başa verip kısa bir zaman da briççilerin hizmetine sundular Erkan Yeşilbaşa hedefinin ne olduğu sorusuna şu cevabı verdi. Bostancı ve civarındaki bölgelerdeki briç meraklılarını kahve briçinde kurtarmak. Briççileri bir araya getirmek, Dünya standart briç kaidelerine uygun turnuvalar düzenlemek, Gençlere briç dersleri vermek sureti ile yeni briççiler kazanmak en büyük idealleri idi Yer olarak arabaları park etmek olanağı sağlandığından herkesin arabası ile gelmesi mümkün olabilecek bir yerdi. Bir açılış kokteyli ile başlayan 150-160 kişilik bir gurupla açılan kulüp Ne yazık ki İnsan alışkanlıklarından ayrılamaması İnternetteki briç programlarının etkisi ile istenilen seviyeye birden bire gelememişti ama buna rağmen yöneticiler yılmamışlar ve binanın üst katını da kiralamak ve restore etmek sureti ile daha geniş bir kitleye hizmet vermek ve Federasyon Turnuvalarının bir kısmını burada yapmak için bütün imkanlarını kullanmışlardır.

                  Her ayın sonunda bir sonraki aya ait aylık program hazırlanır. İnternette yayınlanır. Genelde pazartesi günleri ikili Salı günleri lehman 1-2 Çarşamba Perşembe ikili Cuma günleri gündüz lehman 1-2 geceleri de takım maçı Cumartesi ve Pazar günleri altın ikili Pazar günleri de IMP ikili oyunlar oynanır.


                   Genelde briç oynarken arkadaşlarımız arasında hoş olaylarda yaşanır. Mesela Ahmet albayın birden yerinden fırlayarak bahçeye çıktığında olmaz kardeşim yanlış deklere ile bizi şilemden etti diye partneri Selahattin beyden bahsederek olayı anlatmağa başlar biraz sonra da sanki o sözleri söylememiş gibi karşısına oturur oyuna devam edişini tebessümle karşılarız. Birde Yılmaz Öztekin arkadaşımız var iyi oyuncudur. Ama çok yavaş oynar. Uzun düşünür.  Karşısındakiler ne zaman oynayacak diye beklerler. Rakipleri nerdeyse duaya başlarlar. Buna rağmen onunla oynamaktan zevk alırlar şikayet etmelerine rağmen. Bir de Mustafa albayımız var. Nedense hep kendisi oynasın ister bütün imkânlarını kullanır. Rakibine pek inanmaz. Birde İrfan kazancı arkadaşımız var nedense İkili oyunları pek sevmez hatta seyretmez bile bahçede oturur. Sohbet eder. Ama briç mevzuunda oldukça tecrübelidir. Bugün aramızda oynanan Kazancı 2 karo açışları konusunda konvansiyonu şayanı dikkattir. Bir renk açıldığında ortağın cevap veremeyecek, ancak zon ihtimali yüksek olan elleri analiz etmeyi ve en ideal kontrata ulaşmada ciddi kolaylıklar sağlaması bakımından faydalı olmaktadır. KAZANCI 2 KARO AÇISI 19-21 puanlı 5+4 iki renkli dengesiz elleri göstermesi bakımından önemli bir konvansiyon dur. Bunu birçok arkadaşımız kullanmaktadır. Kıymetli arkadaşlarımızdan Hasan Halezaroğlu, Ali Tüzüner, Osman Çizmeçioğlu, İsmet Ketenci, Ercan Işık, Atay Tuncer, Yılmaz Tüzüner, Muammer Çetin, Selahattin Tor, Uğur Erol, Ahmet Dinç, Yusuf Şerifoğlu, Halis Atalık, Fatih Çınar, Ahmet Yılmaz, Atilla Çalışkan, Hikmet Demirsoy, Lokman Diktaş, Mesut Tunca, Ömer Sancar ve Oktay Tokcan gibi nice arkadaşlarımızın güzel özelliklerini saymakla bitmez.
                   Bayan oyuncularımız da bir hayli çoktur. Devamlı gelirler. Bazen bir süre kaybolurlar sonra tekrar gelirler Hepside hanımefendi briçin hakkını vermeğe çalışırlar. Bazı arkadaşlarımız çok alıngandırlar küserler başka briç salonuna giderler arada bir gelirler kalırlar bazıları da eski ilgiyi görmedikleri için temelli ayrılırlar.
                  Briç kulüplerinde en önemli iş direktörlere düşer. BRİÇCİLERİ Kulüp çatısı altına toplamak onun hünerine bağlıdır. Pasif direktörler kulüplerin zayıflamasına, aktif direktörlerde kulüplerin gelişmesinde rolleri büyüktür. Kup Briç’ in direktör yönünden zengindir. Gerek Kamuran Turusel gerekse Berk Başaran ve Serhan Serol arkadaşlarımız çalışkan ve işinin ehlidirler.
HEP BERABER NİCE ZENGİN BRİÇ GÜNLERİNE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder